Απώλεια βάρους – ιατρικώς κατευθυνόμενη

Η παχυσαρκία εδώ και έναν χρόνο (Μάιος 2013) θεωρείται πλέον και από το American Medical Association (AMA) νόσος, 5 χρόνια μετά από την πρόταση της Obesity Society (διαβάστε εδώ το σχετικό ψήφισμα του AMA και εδώ την παλαιότερη πρόταση της Obesity Society). Αυτό σημαίνει ότι ο Ιατρικός κόσμος αναγνωρίζει πλέον το βάθος και το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας αυτής και είναι διατεθειμένος να (αντι)δράσει.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο (έστω κι αν έρχεται καθυστερημένα) γιατί αναγνωρίζει κατά βάση ότι η παχυσαρκία δεν είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής του ατόμου (έστω κι αν σχετίζεται με τον τρόπο ζωής) και ότι η αποτελεσματική αντιμετώπισή της θα χρειαστεί την εμπλοκή των ιατρών. Αρχίζει λοιπόν να φαίνεται το τέλος της εποχής που ο παχύσαρκος εθεωρείτο οτι επέλεξε ελεύθερα να είναι έτσι – και συνεπώς δεν χρήζει ιατρικής βοήθειας – αλλά αντιθέτως η απώλεια βάρους είναι θέμα δικής του απόφασης/αλλαγής (δηλ. απλά να φάει λιγότερο, άντε να δει και για ένα φεγγάρι και έναν διατροφολόγο). Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να κατανοήσουμε ότι η παχυσαρκία ως σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο οφείλεται σε στρεβλώσεις όπως π.χ. στην βιομηχανική παραγωγή των τροφίμων (π.χ. παράλογα φθηνές τιμές ανθυγιεινών τροφίμων που δεν αντανακλούν τις εξωτερικότητες/externalities των προϊόντων αυτών) και ως εκ τούτου δεν έχουν καμμία (ή μόνο ελάχιστη) σχέση με την προσωπική ευθύνη του ατόμου (διαβάστε εδώ ένα πρόσφατο ενδεικτικό σχετικό άρθρο).

Οι προεκτάσεις της απόφασης να οριστεί η παχυσαρκία ως ασθένεια είναι οι σε γενικές γραμμές θετικές όπως: μειώνεται η πιθανότητα στίγματος, το άτομο θα μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια, οι ιατροί θα πρέπει να εκπαιδευθούν στο συγκεκριμένο θέμα για να προσφέρουν την βοήθεια αυτή, κ.ά., με τελικό στόχο την μείωση της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι η Ιατρική (ξανα)διεκδικεί την μελέτη και διαχείριση του επιστημονικού πεδίου της διατροφής, ένα πεδίο ξεκάθαρα ιατρικό το οποίο όμως είχε αρχίσει να γίνεται παραιατρικό. Μπορεί βέβαια κανείς να προβλέψει και κάποιους κινδύνους, όπως η μετατροπή της παχυσαρκίας σε μία κατάσταση που ως ασθένεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή/και επεμβάσεις. Με βάση το πώς εξελίσσεται η Ιατρική τις τελευταίες δεκαετίες με την γνωστή υπερσυνταγογράφηση κ.λπ. ο κίνδυνος αυτός είναι σίγουρα ρεαλιστικός.

Στόχος του προγράμματος απώλειας βάρους που προσφέρεται στο Ιατρείο μας είναι να εντάξουμε την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στο σωστό πλαίσιο, δηλ. αυτό της Ιατρικής και ειδικότερα της Καρδιολογικής αντιμετώπισης καθώς οι επιπλοκές της παχυσαρκίας αφορούν κατ΄ εξοχήν στο Καρδιαγγειακό σύστημα (αρχικά υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο, αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτης τύπου 2, και αργότερα έμφραγμα, εγκεφαλικό, διαλείπουσα χωλότητα, νεφρική ανεπάρκεια, στυτική δυσλειτουργία, άνοια).

Έτσι, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης (τόσο πρωτογενούς όσο και δευτερογενούς) που προσφέρουμε, αντιμετωπίζουμε και την παχυσαρκία με ιατρικό τρόπο (δηλ. με πρωταρχικό στόχο την βελτίωση της υγείας του ατόμου και όχι την απώλεια βάρους από μόνη της) μέσω εκπαίδευσης για την υγιεινή διατροφή που προάγει την υγεία/ευεξία (και έμμεσα και το φυσιολογικό βάρος) και όχι μέσω δίαιτας (δηλ. όχι μέσω μείωσης της πρόσληψης τροφής). Φάρμακα ή/και επεμβάσεις (βαριατρική χειρουργική) ενδείκνυνται σπάνια. Τέλος, χρήσιμο είναι πάλι να επαναλάβουμε ότι η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα υγείας και όχι ως αισθητικό πρόβλημα, αν και βεβαίως για πολύ κόσμο το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εξίσου σημαντικό, κάτι που είναι κατανοητό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα απώλειας βάρους και συνολικότερα το πρότυπο πρόγραμμα πρόληψης που εφαρμόζουμε διαβάστε εδώ την σχετική ενότητα.

 

Αφήστε μια απάντηση