Αποτελέσματα προγράμματος

I can't believe my eyes
I can’t believe my eyes!

Το διατροφικό μοντέλο που ακολουθούμε στο ιατρείο στηρίζεται στην κατανάλωση γευστικότατων, χορτοφαγικών, μεσογειακών (κυρίως) πιάτων, χωρίς μέτρηση και φυσικά χωρίς περιορισμό θερμίδων, σε απεριόριστες ποσότητες που αποφασίζει και επιθυμεί ο κάθε ένας. Έτσι (επανα)δημιουργείται μία υγιής, φυσιολογική σχέση του ατόμου με την τροφή και όχι μία σχέση αφύσικη που στηρίζεται στην στοχευμένη μείωση θερμίδων, δηλ. στην πείνα. Το άτομο μαθαίνει να αντιδρά φυσιολογικά τόσο στην πείνα του όσο και στον κορεσμό της πείνας. Από την εμπειρία μας αυτό είναι το πιο απολαυστικό και αναπάντεχο χαρακτηριστικό της διατροφής αυτής. Έτσι η βραχυπρόθεσμη εμπειρία γίνεται ευχάριστη και η μακροπρόθεσμη αλλαγή γίνεται εύκολη. Τα τελικά αποτελέσματα είναι φυσικά εντυπωσιακά!

Εισαγωγή

Επειδή τα αποτελέσματα στην υγεία μίας πλήρους, φυτοφαγικής διατροφής δεν είναι ευρέως γνωστά, μέσα από αυτήν την ενότητα θα μοιραζόμαστε τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες ασθενών του ιατρείου που ακολούθησαν το πρόγραμμά μας. Η επιστημονική τεκμηρίωση παρουσιάζεται στην αντίστοιχη ενότητα, αλλά συχνά γνωρίζουμε ότι οι στεγνοί αριθμοί μίας μελέτης είναι λιγότερο πειστικοί από την εμπειρία ενός πραγματικού ανθρώπου.

Πρόγραμμα – σύντομη περιγραφή

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα μέχρι τώρα έχει πάρει την εξής μορφή:

 • πλήρης αρχικός κλινικοεργαστηριακός έλεγχος για λεπτομερή και ακριβή αξιολόγηση καρδιαγγειακού κινδύνου καθώς και για συλλογή δεδομένων ως σημείο αναφοράς. Ενδεικτικά, εκτός από το λεπτομερές ιστορικό και την φυσική εξέταση, η αξιολόγηση περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς (triplex καρδιάς), αιματολογικές εξετάσεις, και επιπλέον και άλλες ανάλογα με την περίπτωση (π.χ. δοκιμασία κοπώσεως για έλεγχο συμπτωμάτων ή για αντικειμενική εκτίμηση λειτουργικής ικανότητος κ.ά.).
 • παροχή λεπτομερούς εξατομικευμένου εγχειριδίου με την κατάσταση της υγείας του ασθενούς, τις προτεινόμες αλλαγές συνολικά στον τρόπο ζωής, και το αναμενόμενο όφελος από αυτές.
 • παροχή ολοκληρωμένου και εξατομικευμένου μενού για όλα τα γεύματα και όλες τις ημέρες, με λεπτομερείς συνταγές και αναλυτικές οδηγίες, καθώς και λίστα για ψώνια για κάθε συνταγή/μέρα/εβδομάδα. Για να γίνει πιο χειροπιαστό, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ιατρική ανάλυση μαζί με το μενού της πρώτης εβδομάδας είναι ένα αρχείο περίπου 70 σελίδων A4 με μέση κάλυψη. Η κάθε άλλη εβδομάδα είναι περίπου 50 σελίδες A4, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα ο ασθενής έχει στα χέρια του ένα πολύ πλούσιο υλικό για μελλοντική χρήση. Όπως γίνεται αντιληπτό, το μενού δεν είναι στην πράξη παρά μία αφορμή για εκπαίδευση στην διατροφή και στην σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
 • καθημερινή πρόσβαση του ασθενούς στον ιατρό για επίλυση μικρών ή μεγαλύτερων δυσκολιών.
 • εβδομαδιαία παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς για αξιολόγηση της πορείας, για συνέχιση διατροφικής εκπαίδευσης και άλλων σχετικών ιατρικών θεμάτων, απάντηση ερωτήσεων, κ.ά..
 • μηνιαία αξιολόγηση με κλινικοεργαστηριακή επανεκτίμηση. Σε αυτό το σημείο αξιολογείται η μέχρι τότε πορεία και συναποφασίζονται οι μεσο/μακροπρόθεσμοι στόχοι.

Ενδεικτικά αποτελέσματα ασθενών ιατρείου

 • Μεταβολικό Σύνδρομο

Θα ξεκινήσουμε αυτήν την ενότητα με έναν ασθενή με Μεταβολικό Σύνδρομο. Ο ασθενής είχε την εξής αρχική εικόνα:

 • Παχυσαρκία (123kg, περίμετρος μέσης 125cm, BMI 35.6kg/m2),
 • Υπερτριγλυκεριδαιμία (TG 454mg/dl),
 • Χαμηλή HDL χοληστερόλη (HDL-C 33mg/dl),
 • Ολική χοληστερόλη 203mg/dl,
 • Ηπίου βαθμού σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου διεγνωσμένο με πρόσφατη μελέτη ύπνου (AHI index 5,64).

Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, απλά αναφέρουμε ότι όλα τα παραπάνω θέτουν τον ασθενή σε αυξημένο κίνδυνο, μεταξύ άλλων, για εμφάνιση διαβήτη (με όλες τις επιπλοκές του) και για εμφάνιση αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα, εγκεφαλικό, κ.ά).

Τα αποτελέσματα μόλις του πρώτου μήνα από την έναρξη υιοθέτησης της προτεινόμενης διατροφής έχουν ως εξής :

 1. Απώλεια βάρους: -10.3kg (από 123kg σε 112.7kg), ΒΜΙ από 35.6kg/m2 σε 32.6kg/m2
 2. Τριγλυκερίδια: από 454mg/dl σε 165mg/dl, μείωση 65%.
 3. Ολική χοληστερόλη: από 203mg/dl σε 157mg/dl, μείωση περίπου 25%
 4. Περίμετρος μέσης: από 125cm σε 115cm
 5. CRP (C-reactive protein, δείκτης υποκλινικής φλεγμονής και κατά πολλούς ερευνητές ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο): από 3.30mg/L σε 1.90mg/L, πτώση >40% (σημ: μία CRP >3mg/L τοποθετεί το άτομο σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα)
 6. Υποκειμενικά, αναφέρεται μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα και διάρκεια του ύπνου (δεν κρίθηκε ακόμη σκόπιμο να τεκμηριωθεί αντικειμενικά με νέα μελέτη ύπνου).

Σημειώστε ότι συνήθως χρειάζονται δύο με τρεις μήνες για να παγιωθούν οι όποιες λιπιδαιμικές αλλαγές μετά από αλλαγή στον τρόπο ζωής ή/και μετά από έναρξη φαρμακευτικής αγωγής, κάτι που σημαίνει ότι τα παραπάνω αποτελέσματα μπορεί και να υποεκτιμούν τα ποσοτικά οφέλη της διατροφής. Επίσης, σημειώστε ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά δείκτες μίας ενορχηστρωμένης και αυτόνομης προσπάθειας του σώματος να κατευθυνθεί προς το ιδανικό βάρος και την βέλτιστη υγεία. Εμείς το μόνο που κάναμε είναι ότι του παρείχαμε το κατάλληλο περιβάλλον (“καύσιμα”) για να κάνει την δουλειά μόνο του. Υπενθυμίζω, ο ασθενής δεν πήρε φαρμακευτική αγωγή, δεν πείστηκε (προς το παρόν) να εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητά του, και το μόνο που έκανε είναι ότι έτρωγε όσο ήθελε και όποτε ήθελε γευστικότατα πιάτα (από την ελληνική κουζίνα κατά βάση)! Αυτό δείχνει χειροπιαστά την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος για αυτοίαση όταν βρεθεί σε ένα περιβάλλον που προάγει την υγεία. Και έχουμε πολλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι ειδικά στις καρδιαγγειακές νόσους η δυνατότητα αυτή του σώματος είναι εντυπωσιακή και δυστυχώς μέχρι πρόσφατα άγνωστη ή/και περιφρονημένη.

Ο ασθενής στον οποίο το ιστορικό αυτό αναφέρεται συνεχίζει το πρόγραμμα με ακόμη περισσότερο ενθουσιασμό. Ευγενικά και με μεγάλη χαρά έχει δεχτεί να είναι προσβάσιμος για να μοιραστεί την μέχρι τώρα εμπειρία του και να απαντήσει σε ερωτήσεις από όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα. Τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για αυτό καθώς έτσι μπορεί να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους που θέλουν να αναλάβουν τον έλεγχο της υγείας τους. Επικοινωνήστε με το ιατρείο μας εάν επιθυμείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί του προσωπικά.

Αφήστε μια απάντηση