Κωστής Τσαρπαλής > Ιατρική > ‘The difference between …doctors and boys is in the price of their toys. Or is it?’

‘The difference between …doctors and boys is in the price of their toys. Or is it?’

Do doctors understand test results?
Do doctors understand test results?

Πράγματι, οι ιατροί έχουν πολύ πιο ακριβά “παιχνίδια” από τα παιδιά (βλ. απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονικές/μαγνητικές, φάρμακα, ιατρικά υλικά, κ.ά.), αλλά εδώ (βλ. link στο τέλος του άρθρου) φαίνεται ότι εκτός από το κόστος των παιχνιδιών υπάρχει και άλλη μία κρίσιμη διαφορά σε σχέση με τα παιδιά: Τα παιδιά ξέρουν πώς να παίξουν με τα δικά τους παιχνίδια!!!

Το ερώτημα φαινομενικά απλό, απευθυνόμενο στους κατ’ εξοχήν ειδικούς, τους γυναικολόγους:

“Ποια η πιθανότητα μία γυναίκα 50 ετών με θετική μαστογραφία σε προσυμπτωματικό έλεγχο να έχει καρκίνο του μαστού;”

Κι όμως, σε μία ομάδα 160 γυναικολόγων, μόνο ο 1 στους 5 απάντησε σωστά, λιγότερο από το να απαντούσαν στην τύχη (τους δόθηκαν 4 πιθανές σωστές απαντήσεις, δηλ. αν απαντούσαν τυχαία το 25% αυτών θα επέλεγε το σωστό)! (για λεπτομέρειες δείτε το link στο τέλος του άρθρου).

Αυτό είναι πολύ λυπηρό αλλά όχι εντελώς απρόσμενο, δεδομένης της κακής σχέσης του γενικού πληθυσμού με τους αριθμούς παγκοσμίως. Το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο δεν είναι (κατά την γνώμη μου) πρόβλημα κακής ιατρικής εκπαίδευσης, αλλά κακής σχολικής και οικιακής εκπαίδευσης, και ως τέτοιο είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί (πραγματικά, από πού να ξεκινήσεις…).

Εν τω μεταξύ, η συμβουλή μου είναι να αμφισβητεί κανείς με κριτικό πνεύμα τα λεγόμενα του ιατρού του μέχρι να νιώσει ικανοποιημένος από τις απαντήσεις. Εάν ο ιατρός σας γνωρίζει τις απαντήσεις θα νιώσει όμορφα που έχει έξυπνους/ψαγμένους ασθενείς και θα απαντήσει με ευχαρίστηση. Εάν πάλι δεν γνωρίζει την απάντηση, είναι μία ευκαιρία να δείξει ότι είναι ειλικρινής και ότι σας σέβεται, και να ζητήσει χρόνο μέχρι να ψάξει το θέμα και έτσι να βελτιωθεί ο ίδιος και να δώσει έγκυρες πληροφορίες στους ασθενείς του. Εάν, όμως, από την άλλη, όπως δυστυχώς συμβαίνει συχνά, ο ιατρός σας δείξει ενοχλημένος ή ακόμη και προσβεβλημένος από τις ερωτήσεις σας, σαν να είναι ένδειξη αμφισβήτησης το να επιθυμείτε λεπτομερή ενημέρωση, τότε νομίζω ήρθε η ώρα οι δρόμοι σας να χωρίσουν και να βρείτε άλλον (καλύτερο) ιατρό.

Στην επιστήμη η αμφισβήτηση γεννά την γνώση ενώ αντίθετα η άρνηση της αμφισβήτησης γεννά το δόγμα. Αν ξαφνικά όλοι μαζί δείξουμε ότι δεν μας ικανοποιούν οι απόλυτες απαντήσεις από δογματικούς ιατρούς, ενώ αντιθέτως επιβραβεύσουμε με έναν καλό λόγο τον ιατρό που κατανοεί τα όρια τόσο της δικής του γνώσης όσο και της ιατρικής συνολικά, τότε μέσα σε μια στιγμή θα έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε εντυπωσιακά το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας. Άλλωστε, μην ξεχνάμε, όλες οι αλλαγές ξεκινούν ή επιταχύνονται από τον καθένα μας προσωπικά, αν αυτό επιλέξουμε.

© Kostis Tsarpalis 2015

Do doctors understand test results?

Call Now Button
Send this to a friend