Holter ρυθμού (Holter καρδιάς)

Holter ρυθμού (Holter καρδιάς)

Δυνατότητα και για κατ’ οίκον τοποθέτηση | Δωρεάν πάρκινγκ | Για ραντεβού και περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6972074622 ή πατήστε εδώ.


Τι είναι το Holter ρυθμού (Holter καρδιάς)

Το Holter ρυθμού (συχνά αποκαλείται και Holter καρδιάς) αναφέρεται στην 24ωρη (συνήθως, αν και μπορεί να είναι 48ωρη ή μέχρι και 7 ημερών) καταγραφή του καρδιακού ρυθμού στον περιπατητικό (ambulatory) ασθενή, δηλαδή σε συνθήκες αντιπροσωπευτικές για ένα τυπικό 24ωρο (ή 48ωρο κ.λπ.) του εξεταζομένου, μέσω χρήσης φορητού εξοπλισμού. Φέρει το όνομα του επιστήμονα Norman Holter (1914-1983), ο οποίος κατάφερε να αναπτύξει και εξελίξει την τεχνική αυτή. Όπως με τις περισσότερες των καρδιολογικών εξετάσεων, έτσι και με το Holter ρυθμού, η εμπειρία και προσοχή του ιατρού είναι σημαντική καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι οι οποίες, αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν, μπορεί να μειώσουν την ποιότητα και διαγνωστική αξία της καταγραφής.

Ενδείξεις

Holter ρυθμού | "φορητό" Holter τότε (1947)...
“φορητό” Holter ρυθμού τότε (1947)…

Συνήθως, το Holter ρυθμού διενεργείται όταν υπάρχουν συμπτώματα ενδεικτικά διαλείπουσας αρρυθμίας (ή ακόμη ασυμπτωματικής ισχαιμίας), η οποία δηλ. είναι δύσκολο να καταγραφεί στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) καθώς δεν υπάρχει διαρκώς, αλλά από την άλλη δεν είναι και τόσο σπάνια ώστε να μην έχει νόημα η εξέταση. Εκτός από την διαγνωστική του αξία, το Holter ρυθμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην αγωγή ή ακόμη για τροποποίηση αυτής (π.χ. μέση κοιλιακή ανταπόκριση στην κολπική μαρμαρυγή), για διαστρωμάτωνση κινδύνου σε συγκεκριμένες παθήσεις όπου υπάρχει κίνδυνος αιφνιδίου καρδιακού θανάτου αρρυθμιολογικής αιτιολογίας και αξιολογείται η πιθανότητα τοποθέτησης απινιδωτή, κ.α..

 

Holter ρυθμού στην πράξη | Πληροφορίες για τον ασθενή

Holter ρυθμού τώρα
Holter ρυθμού τώρα

Ο ασθενής καλό είναι να ενημερωθεί ότι δεν θα μπορεί να κάνει μπάνιο για όση διάρκεια θα φέρει το Holter ρυθμού (συνήθως 24 ώρες). Πιο λεπτομερώς, το Holter ρυθμού περιλαμβάνει την τοποθέτηση συνήθως επτά (αλλά ενίοτε πέντε ή ακόμη και δέκα) ηλεκτροδίων, τα οποία “κουμπώνουν” πάνω σε αντίστοιχο αριθμό αυτοκόλλητων στο στέρνο και στις κατώτερες πλευρές. Όλα αυτά τα ηλεκτρόδια καταλήγουν σε ένα μεγαλύτερο καλώδιο το οποίο συνδέται με το μηχάνημα που κάνει την καταγραφή. Το μηχάνημα αυτό είναι πλέον αρκετά μικρό (περίπου σε μέγεθος κινητού) και πολύ ελαφρύ και “φοριέται” μέσα σε ένα τσαντάκι γύρω από την μέση.

Καλό είναι ο ασθενής να φορά φαρδιά/άνετα ρούχα ώστε να ενοχλείται όσο γίνεται λιγότερο από τα καλώδια. Από την εμπειρία πολλών ασθενών μπορούμε να πούμε ότι, σε γενικές γραμμές, το Holter ρυθμού είναι μία εξέταση καλά αποδεκτή η οποία, ενώ αρχικά μοιάζει παράξενη και άβολη, μετά από λίγο ο ασθενής συνηθίζει τα καλώδια και καταφέρνει να διάγει μία (σχεδόν) φυσιολογική ημέρα.

Τυπικές δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης

Πρώτη και κυριότερη δυσκολία της εξέτασης είναι τα πολλά παράσιτα (artifacts) που αποτελούν και την αχίλλειο πτέρνα της εξέτασης. Αυτά κάνουν την καταγραφή δυσερμήνευτη και μειώνουν την διαγνωστική αξία. Διαχρονικά, με την εξέλιξη των ηλεκτρονικών, τα παράσιτα έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Επίσης, μπορούν να μειωθούν επιπλέον με κατάλληλους χειρισμούς όπως με τον λεπτομερή καθαρισμό και προετοιμασία του δέρματος, την σωστή τοποθέτηση των ηλεκτροδίων (π.χ. καλύτερα πάνω σε οστό αντί σε μεγάλη μυική μάζα). Ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να βοηθήσει με το να αποφύγει να κοιμηθεί μπρούμυτα (κάτι εύκολο για τους περισσότερους) και γενικά να αποφύγει, στον βαθμό του εφικτού, τις μεγάλες κινήσεις των καλωδίων.

Επίσης, αν και κάνει μόνο οριακή διαφορά, καλό είναι τα κινητά τηλέφωνα να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου όταν ο ασθενής δεν το χρησιμοποιεί (η χρήση του κινητού όμως δεν αντενδείκνυται!). Τέλος, είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο ασθενής ότι, αν και είναι επιθυμητό να ακολουθήσει την καθημερινή του ρουτίνα, αυτό δεν ισχύει και για το τρέξιμο/γυμναστική, καθώς οι σχετικές κινήσεις αυξάνουν τα παράσιτα και η εφίδρωση μειώνει την πρόσφυση των αυτοκόλλητων στο δέρμα, οπότε υπάρχει κίνδυνος κακής καταγραφής για όλη την υπόλοιπη διάρκεια της εξέτασης. Σε περίπτωση που κριθεί ότι πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αρρυθμιών που ευοδώνονται/τροφοδοτούνται κατά/από την άσκηση τότε εξέταση επιλογής είναι η δοκιμασία κοπώσεως σε τάπητα. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει καμμία αντένδειξη με το (μέχρι και γρήγορο) περπάτημα.

Η δεύτερη δυσκολία του Holter ρυθμού σχετίζεται με την χαμηλή της διαγνωστική απόδοση (low diagnostic yield), κάτι φυσικά που σχετίζεται με την, συνήθως μικρή, πιθανότητα εμφάνισης της ενδεχόμενης αρρυθμίας στην περίοδο καταγραφής. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι συχνά η εξέταση είναι μη διαγνωστική και ότι ο ιατρός μπορεί να προτείνει την επανάληψή της σε άλλη στιγμή ή/και για μεγαλύτερη διάρκεια. Η διαγνωστική απόδοση του Holter θα αυξηθεί με απλούς τρόπους όπως καταγραφή σε μέρες και περιστάσεις που ο ασθενής έχει παρατηρήσει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει συμπτώματα όπως, π.χ. χρήση στην δουλειά σε καθημερινή ημέρα έναντι χρήσης στο σπίτι σε αργία.

Through training and observation, I have learned that honesty and integrity are not just clichés but sources of both self respect and enlightened self interest.

Norman J. Holter (1914–1983), εφευρέτης της ομώνυμης εξέτασης

Ⓒ Kostis Tsarpalis

Αφήστε μια απάντηση