Κωστής Τσαρπαλής > Καρδιολογία > Στυτική δυσλειτουργία και καρδιοπάθεια. Κι όμως, τα νέα είναι καλά!

Στυτική δυσλειτουργία και καρδιοπάθεια. Κι όμως, τα νέα είναι καλά!

Η στυτική δυσλειτουργία δεν αποτελεί διάγνωση αλλά ένα σύμπτωμα το οποίο ορίζεται ως αδυναμία να επιτευχθεί και να διατηρηθεί στύση κατάλληλη για σεξουαλική επαφή. Σπάνιο στις νεαρές ηλικίες, η συχνότητά του αυξάνεται εκθετικά μετά τα 40.

Αν και λιγότερο πλέον, ακόμη και σήμερα θεωρείται ένα θέμα που σχετίζεται άμεσα με την ανδρική ‘ταυτότητα’ και μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του ατόμου με αρνητικές συνέπειες συνολικά στην ποιότητα ζωής του.

Όμως, δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Έχει πλέον γίνει ξεκάθαρο στην ιατρική κοινότητα ότι η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε οργανικά (φυσικά) αίτια παρά σε ψυχολογικά. Τα ψυχολογικά αίτια (π.χ. άγχος, κατάθλιψη) είναι σπανιότερα αν και μπορεί να συνυπάρχουν και να επιδεινώσουν μία ήδη εγκατεστημένη οργανική διαταραχή.

Από τα οργανικά αίτια, μακράν του δεύτερου, συχνότερο είναι η αθηροσκλήρυνση, δηλ. η δημιουργία αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στο πέος. Το αποτέλεσμα είναι στένωση των αρτηριών αυτών και μικρότερη παροχή αίματος (και άρα και οξυγόνου). Σε στιγμές λοιπόν που χρειαζόμαστε πολύ αίμα, όπως για την επίτευξη και διατήρηση στύσης, οι αρτηρίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν με αποτέλεσμα την στυτική δυσλειτουργία. Τρόπον τινά, μένουμε από καύσιμα στην ανηφόρα!

Είναι λοιπόν σαφές ότι η στυτική δυσλειτουργία πλέον θεωρείται μία επιπλέον έκφραση της αθηροσκλήρυνσης, όπως είναι κατ’ εξοχήν η στηθάγχη (πόνος στο στήθος) λόγω μειωμένης παροχής αίματος (ισχαιμία) προς την καρδιά (δηλ. η στεφανιαία νόσος). Ο μηχανισμός δηλαδή είναι ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις και κατά κύριον λόγο είναι αποτέλεσμα του αθηρογόνου σύγχρονου τρόπου ζωής μας (κάπνισμα, κακή διατροφή, καθιστική ζωή, παχυσαρκία).
Και γιατί αυτή η συχνή συνύπαρξη των δύο καταστάσεων να είναι ευχάριστη όπως γράφω στον τίτλο; Είναι ευχάριστη διότι:

  1. Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται συνήθως νωρίτερα από τα συμπτώματα της καρδιάς, καθώς αφορά σε μικρότερα σε διάμετρο αγγεία, και συνεπώς μπορεί να μας προειδοποιήσει ότι είμαστε σε αυξημένο κίνδυνο για συμπτωματική στεφανιαία νόσο (π.χ. έμφραγμα του μυοκαρδίου).
  2. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι κοινός, που σημαίνει ότι αντιμετωπίζοντας την στυτική δυσλειτουργία βελτιώνουμε και την υγεία της καρδιάς μας. Δεδομένου ότι η στεφανιαία νόσος αποτελεί το πιο συχνό αίτιο θανάτου στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι στην ουσία η αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να μας σώσει την ζωή!

Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης που μπορεί να μας σώσει την ζωή; Με διαφορά, για τους περισσότερους άνδρες η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι η πιο αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος τόσο αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας, όσο και πρόληψης της στεφανιαίας νόσου. Επιγραμματικά, η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η συχνή (έστω και ήπια) άσκηση, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, ο καλός σε ποιότητα και ποσότητα ύπνος, και η καλή διάθεση (μειωμένο άγχος, αυξημένο αίσθημα ικανοποίησης από την ζωή) αποτελούν τον οδικό χάρτη τόσο για να διατηρηθεί ακμαίος ο ‘ανδρισμός’ μας όσο και να μπορούμε να απολαύσουμε την σχέση μας με την οικογένειά μας, τους ανθρώπους που αγαπάμε, και εν γένει την ζωή μας μέχρι τα βαθιά γεράματα. (Πράγματι, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο στην υγεία και ευεξία μας από όσο νομίζουμε, φτάνει να μάθουμε πώς.)

© Κωστής Τσαρπαλής 2014

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button
Send this to a friend